The Office

De TV-serie The Office geeft een boeiend beeld van wat er achter de gevels van al die kantoren gebeurt. Zo gaat het op het kantoor ….

In 2004 zond de NPS de BBC-serie ‘The Office‘ uit. Een serie over een vestiging van een papierhandel. Wat de core-business is, komt in de serie nauwelijks uit de verf; de menselijke verhoudingen des te meer. De serie is vanaf de schouder gefilmd: schokkerig, lang niet altijd een goede camerapositie. Maar het effect op de kijker is groot: ik heb het gevoel dat ik stiekem meekijk in een gewoon kantoor.Ricky Gervais als David Brend

De baas David Brent (gespeeld door Ricky Gervais) heeft het managementjargon aardig onder de knie. Hij vertelt dat the people het belangrijkste is van het bedrijf. Hij zegt dat hij voor een goede ontspannen sfeer zorgt en dat hij volledig achter zijn mensen staat. Hij doet echter anders. Hij weet elk belangrijk gesprek te vermijden door een grap of door zijn gitaar te pakken en eigen composities te gaan spelen. Hij doet erg gewichtig, maar een beslissing heb ik hem niet zien nemen. Hij loopt rond, valt zijn medewerkers lastig en houdt ze van hun werk.

Dan is er de adjudant Gareth. Een schichtige jongen die zijn opleiding in het leger heeft gevolgd en zijn optreden daar mee legitimeert. Hij neemt het volledig op voor zijn baas en ziet zichzelf als opvolger. Anderen echter niet. Ook hij zorgt in veel scenes voor kromme tenen.

Verder werken er nog vele trouwe medewerkers die het beeld compleet maken van een kantoor dat binnenkort opgedoekt kan worden wegens gebrek aan toegevoegde waarde. Het opheffen is in de serie een reële dreiging. Vanaf de eerste aflevering hangt deze dreiging al in het kantoor. In het diepste geheim heeft de baas te horen gekregen van het hoofdkantoor dat zijn vestiging gesloten kan worden. Uiteraard was dit snel bekend en heeft hij getracht de dreiging te ontkennen en toegezegd dat hij er alles tegen zal doen en allerlei ander gedraai.

Ik geniet van de serie om dat ik me de illusie houd dat de werkelijk lang niet zo erg is en dat dit maar film is. Alleen hoe krijg ik mijn kromme tenen weer recht?? In totaal zijn er 14 afleveringen van The Office en de schrijver – die de rol van de baas voor zijn rekening neemt – heeft aangegeven dat het hierbij blijft.

Deze column is in 2004 geschreven. Inmiddels is er ook een Amerikaanse versie van The Office, uitgezonden van 2005 tot 2013. 9 seizoenen lang komt het leven in en rond de Dunder-Mifflin Paper Company aan bod; de hoofdpersoon Michael Scott wordt gespeeld door Steve Carell.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.