Integriteit en voorbeeld

De combinatie VVD en integriteit is lastig. De affaire rond de VVD partijvoorzitter is een nieuw voorbeeld van de moeilijkheden. De VVD komt vaker in opspraak door de handel en wandel van de prominente leden dan andere partijen. De politieke integriteit-index van Vrij Nederland zet de integriteitskwesties van de bewindspersonen jaarlijks op een rij en daar prijkt de VVD ook nu weer boven aan.

Wat is er nu zo bijzonder aan de affaire rond de partijvoorzitter Keizer? Hij had als ondernemer een bedrijf gekocht waar hij brood in zag. Dat is het normale ondernemen. Echter uit de onthullingen van de onderzoeksjournalisten van Follow the Money blijkt dat er meer aan de hand was. Hij had als (mede)koper ook een rol als verkopende partij en als adviseur in deze transactie. Hij zat dus aan alle kanten van de tafel. Of dit een zakelijke transactie tegen een rechtvaardige prijs is geweest, wordt betwijfeld gezien de uiteenlopende waardebepalingen van het bedrijf ten tijde van de transactie en de directe winstuitkering na de transactie. Het heeft tenminste de schijn van doorgestoken kaart.

Dit is tot zover een vorm van slim zaken doen en risico nemen. De situatie met verschillende rollen tijdens de transactie komt vaker voor en we zijn inmiddels bekend met allerlei financiƫle constructies als het gaat om bedrijfsovernames. Dit roept de vraag op of er zorgvuldig met de rechten en belangen van alle betrokken wordt omgegaan.

De opspraak rond de VVD partijvoorzitter Keizer wordt mede gevoed door zijn optreden als partijvoorzitter. Hij legt de lat hoog als het gaat om integriteit en de prominente leden. Dat moet hij ook wel gezien de vele kwesties binnen de VVD. Zijn optreden tijdens de publiciteit getuigt van een grote mate van onhandigheid en schijntransparantie. Geen voorbeeld van integer handelen. Het ontkennen dat er iets aan de hand is, de stellige bewering van Keizer dat Keizer integer gehandeld heeft en het weren van kritische journalisten tijdens de persconferentie wakkeren de publiciteit aan.

Integer handelen is ook consequent handelen. Als je de lat hoog legt voor anderen, dan moet je dat ook voor jezelf doen. Ook al ben je ten stelligste overtuigd dat je goed gehandeld hebt. Laat je handel en wandel dan door de onderzoekscommissie die daarvoor is onderzoeken. Niet nadat je eerst een ruime week ontkend hebt, maar meteen.

Dit bericht is geplaatst in Column, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.