Omdenken

We hebben last van problemen, want we denken ze vast: hoe vaster hoe meer last. Omdenken haalt een probleem uit de knoop.

Een opgroeiende puber die de de grenzen op zoekt, zelf een artikel moeten schrijven. last hebben van een blessure bij het hardlopen of een regendag treffen op je zonnige vakantie. Er zijn pessimisten onder ons die van alle problemen rampen en catastrofes weten te maken en er zijn onverbeterlijke optimisten die overal de zonnige kant van zien, per definitie.IMG_3989
Omdenken is een denkvaardigheid die je in staat stelt een probleem te onderzoeken naar wat de feiten zijn en wat je zelf aan de situatie toevoegt met je verwachtingen, verlangens en eisen. Van een puber weet je dat deze zelfstandig gaat worden, dat hij dat nu nog niet is, dat hij dat wil en dat hij zelf zijn weg gaat zoeken zonder zijn ouders. Nu nog met vallen en opstaan en daar heb je het als ouder mee te doen. Natuurlijk verlang je dat het soepel gaat. En dat gaat het niet!
Niet alle problemen zijn trouwens om te denken. Een lekkende kraan, een lekke band of een lege benzinetank moet je gewoon oplossen door reparatie, plakken of tanken. Grote wereldproblemen: zoals hongersnood, oorlog en geweld waar je kwaad over bent zijn alleen op grote schaal op te lossen. Als individu sta je machteloos. Dus geef geld, stem op de partij die je vertrouwt en er wat aan doet,  etc. Daarmee kun je het loslaten en je aandacht op zaken richten waar jij zelf er wel toe doet. Je kunt als individu er ook wat aan doen, ook al is dat maar klein…
Blijven de problemen die je kunt omdenken. Draag je bij aan het ontstaan en voortbestaan van het probleem? Als je de puber vraagt, beantwoordt hij bevestigend: ‘mijn ouders doen lastig; kom nou, ik toch niet!’ Daar lever je dus je bijdrage als ouder. Een artikel moeten schrijven voelt als een verplichting. Als je bedenkt dat je een artikel mag schrijven, voelt het al anders: je hebt de kans om de verhaal te vertellen!
Tja en die blessure dan? Die kun je toch niet omdenken? Nee, geef het lijf de rust voor herstel, zoek een andere sport, ga naar de dokter! Klagen helpt niet en geniet van je rust! En regen op je vakantie kun je als de grootste onrechtvaardigheid bestempelen; dan kun je beter niet op vakantie gaan, dan ben je niet teleurgesteld. Of een goed boek meenemen, paraplue of een museum bezoeken. Regendagen zijn er nu eenmaal in grote delen van de wereld. De werkelijkheid op zich is niet om te denken; je eigen beeld ervan wel.
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , . Bookmark de permalink.