Accountants zijn onderwerp van de maatschappelijke discussie geworden. Wekelijks zijn ze in het nieuws en nagenoeg altijd in negatieve zin. Hoe kan dit gebeuren? Een uitstapje naar de deugdethiek geeft inzicht.
Accountancy is een mooi vak. Het is een vak waarmee je administratie en bedrijfsprocessen kunt doorgronden, de cijfers van een organisatie kunt analyseren en tot slot verklaart dat de jaarrekening een getrouwe weergave is. De partijen die belang hebben bij de jaarrekening van een organisatie hechten er veel waarde aan. Kortom ze vertrouwen op het vak van accountancy en de mensen die het vak beoefenen.
De afgelopen tijd is er wekelijks wel een bericht dat een accountant de plank heeft misgeslagen: hij of zij heeft zaken over het hoofd gezien; heeft het wel gezien, maar niets over gemeld; heeft het wel gemeld, maar de lezer begrijpt de strekking ervan niet; of een accountant die is berispt komt op een zware en verantwoordelijke positie terecht.
De argeloze lezer krijgt de stellige indruk dat het in het geheel mis is met het vak van accountancy en alle accountants bij elkaar. Het vertrouwen is verdwenen. Dit is te snelle en slordige conclusie. Hoe komt deze nu tot stand?
Dan helpt het als we te rade gaan bij de deugdethiek. Deugden zijn persoonlijke kwaliteiten die je in de loop van je leven ontwikkelt door leren, door ervaring, door het succesvol doorstaan van de beproevingen op je pad. Moed, matig-, wijs- en rechtvaardigheid zijn de klassieke deugden die Aristoles al beschreef en waaraan een bestuurder van de stad Athene aan moest voldoen. Een lange loopbaan vol beproevingen was nodig om uiteindelijk -als je het had overleefd en geen misstappen had begaan en ook als je man was- deze eervolle positie te verwerven.
Muel Kaptein heeft uitvoerig de deugden van de accountant beschreven. Twaalf maar liefst variërend van gezaghebbend en vakbekwaam, onafhankelijk en objectief tot realistisch en effectief en collegiaal. Een indrukwekkende lijst die de accountant als persoon op een geweldig voetstuk zet. En daar komt het: het vak en alle beroepsbeoefenaren erbij. Door je accountant te noemen en/of de RA-titel te voeren schaar je je bij dit deugdzame gezelschap.
Door het vak en alle beoefenaren zo hoog op het schild te hijsen is het wachten op de teleurstelling en de missers. Niet iedere beroepsbeoefenaar werkt foutloos, er zijn verleidingen en er zijn accountants die zaken toedekken Dit straalt af op de gehele beroepsgroep. De groep krijgt het vertrouwen van de samenleving en de groep als geheel wordt aangesproken als een lid van de groep een verkeerde afweging maakt.
Deugdethiek laat zien dat de voordelen van de goede naam van personen en groepen snel verdwijnen als slechts een paar leden van de groep de plank misslaan. Het is een ongelofelijke klus om de goede naam te herstellen.