Discipline Marli Huijer

Een pleidooi voor discipline. Discipline is nodig om te bereiken wat we waardevol vinden, zoals geluk, prestaties of vrijheid. Zij verkent de moeizame verhouding tussen vrijheid en discipline en komt tot de conclusie dat discipline nodig is om de eigen en elkaars vrijheid te bewaren.

Ze beschrijft de afkeer die discipline oproept, zeker als het gaat om blinde gehoorzaamheid en volgzaamheid. De geschiedenis kent volgens haar een zich steeds verder ontwikkelende, maar ook slingerbeweging van voorkeur en afkeer voor discipline.

Tot slot en dan wordt het boek meer praktisch beschrijft ze discipline als een individuele deugd, een maatschappelijk verschijnsel en een combinatie van beide. De individuele deugd discipline is volgens haar een houding die voorkomt uit een invoegen en in stand houden van de legendarische 3 R-ren: rust, reinheid en regelmaat. Het is prettig deel te nemen aan een zekere routine met een groep, zoals gezinnen en teams. Ook benoemt ze vormen van discipline waarin dit uitbesteed is: zoals apps of apparaten die je helpen om gedisciplineerd te handelen.

De maatschappelijke verschijning van discipline is de verzameling van disciplinerende instituten in de samenleving, zoals scholen, politie etc. Deze stimuleren èn dwingen de samenleving in een zekere discipline.

De combinatie van de individuele deugd en de maatschappelijke vorm is de netwerkvariant. Een netwerk van mensen ontwikkelen als vanzelf zekere routines en ritmes die in stand gehouden worden door steeds kleine initiatieven en ondersteuning.

 

Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , . Bookmark de permalink.