Panama Papers

De Panama Papers waren geruchtmakend nieuws: gigabits vertrouwelijke informatie van het advocatenkantoor Mossack Fonseca uit Panama werpt licht op verborgen bezittingen. Fraude of ontwijking?

Handig voor de diverse belastingdiensten wereldwijd om te checken of de bezittingen en verdiensten ook in de aangiften vermeld worden. Als ze verzwegen zijn is er sprake van belastingontduiking. Dat is verboden en wordt door het toezicht en handhaven van de belastingdienst bestreden.

Wat mij het meest intrigeert is de morele discussie die erop volgt. Belastingontwijking is juridisch mogelijk, maar moreel discutabel. De Panama-papers geven inzage in tot nu toe verborgen bezittingen. De IJslandse premier treedt af wegens zijn echtgenote die belangen had in de omvallende IJslandse banken. De Nederlandse staatssecretaris van Financien sprak al over een feeststemming bij de Belastingdienst over de onthullingen. Ze staan in de startblokken om mogelijke belastingfraude op te sporen.

Hoofdkantoor Mossack Fonseca in Panama

Hoofdkantoor Mossack Fonseca in Panama

Belastingontwijking is steeds meer onderwerp van maatschappelijk debat. Eerst de grote internationaal opererende bedrijven als Starbucks, Ikea en U2. Nu zijn het de vermogende particulieren die met legale constructies hun belastingdruk verlagen.

Een mooi voorbeeld van ‘Alles wat niet verboden is, is toegestaan’. Tot dat de wetgeving aangepast wordt. Dan zijn er weer creatieve fiscalisten en juristen die een nieuwe route vinden. Tot de volgende ronde met onthullingen en aanpassingen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.